17 kovo 2010

Ko reikia norint pasikviesti svečius.

Kad pasikviestum draugus pas save, pažaisti stalo žaidimo, reikia jiems leipti neiti į paskaitas ir pažadėti, kad pamaitinsi. Ta ir ne kita proga atsikėliau prabudęs 9am, beveik be žadintuvo iškart šokau iš lovos. Kadangi šeima darbuose ir mokyklose, visas butas teko man ir man vienam.
Po to, kai sutvarkiau visus namus ir pradėjau ruošti maistą, pasitvirtino (dar kartą) keli dalykai apie mane virtuvėje, vienas iš jų - tai, kad iš pirmo žvilgsnio viskas atrodo daug paprasčiau nei yra iš tikro.. O apie kitą dalyką apačioje.

Nusprendžiau paruošti bulvių apkepą, taip, be mėsos, kažkodėl pastaruoju metu vis dairausi visokio maisto su mažiau arba be mėsos. Ne, čia nieko iš esmės nereiškia, nes vienas iš didžiausių vasaros malonumų man vis dar yra suleisti dantis į storą, sultingą mėsos kepsnį, bet kasdienai norisi kažko.. šviežesnio?..  Gaminau pagal šį receptą. Bet aš tai tikiu, kad geras virtuvės meistras visada turi šiek tiek improvizuoti, ypač jei trūksta kokių tai produktų arba gamybos procesą galima pagreitinti..


Pirmiausia tai bulvių nuskutau daugiau nei pusę kilo, nes maitint reiks ne tik draugus, o ir piktą šeimą, kurie grįš namo ir bus dar piktesni, jei sužinos, kad jiems nieko neliko. Antriausia, tai bulvių rankom nepjausčiau, o pasinaudojau virtuviniu kombainu. Vyrams patinka galinga virtuvinė technika.. Ką čia ir bepridursi, o dar mes elgiamės taip, kad bulves iki besisukančio peiliuko stumiam ne specialiu grūstuvu, o pirštais :D


Gan greit supratau, kodėl recepte rašė jog bulves reikia supjaustyti 1-2mm storio blyniukais, nes tada galima viską užpilti grietinėle ir ji gražiai nubėga. Man gi pasiutusiai greitai pavyko prisigaminti popieriaus storio žalių traškučių, kurie bematant sulipdavo ir vėl suformuodavo cielą bulvę. Bet greit radau išeiti (improvizacija, kaip minėjau), visus prieskonius ir pagardus sudėjau į padažą, kuriuo karts nuo karto perliedavau bulvių sluoksnius.




Šitaip suformavau savo pyragą, apibarsčiau sūriu ir pašoviau į orkaitę.. Labai didžiuojuosi, kad nepamiršau kepimo indo prieš tai ištepti sviestu :]
Gaila, jog nenufotografavau kai jau valgėm, bet patikėkit manim, atrodė daug gražiau ir skaniau, nei buvo išties. Tiesa sakant, išėjo bulvių kūgelis, kuriam trūko prieskonių ir šiaip skonio. Bet paskiau išsiaiškinau kur buvo mano klaidos.
Klaida numeris vienas: jei parašyta, kad reikia dėti grietinėlę, grietinėlę dėti ir reikia, o ne grietinę.
Klaida numeris du: bulves vis tik reikėjo pjaustyti blyneliais, o ne traškučiais.
Klaida numeris trys:... Na, jei nežinai ar bus skanu, negamink didžiulio kiekio, kurį teks valgyti kelias dienas.
Bet mano sesulei, mėsos nevalgytojai, visai patiko šitas reikalas, tai turės džiaugsmo dabar viską suvalgyti :]


Pagaliau pramokę taisykles pradėjo žaisti žaidaliuką, pavadinimu Smallworld. Apie taisykles nesiplėsiu, nes apie jas jau ir taip išsiplėsta visur internete, net lietuviškai. Mūs kompanija tokia buvo (žinoma, neskaitant manęs), ne prie stalo žaidimų linkus, tad visiem tai buvo pirmasis kartas ir visi pradžioje buvo susižavėję, kai aiškinau, kad čia yra antrojo levelio žaidimas, imant skalėje, kur Alias yra pirmo levelio, o Warhammer trečiojo.



Pirmasis žaidimas vyko ne rimtai, tol kol visi įsikirtom taisykles, tad antrajame raunde prasidėjo jau rimtos varžytinės. Džiaugiuosi, kad pavyko įsigyt šį stalo žaidimą, beje pirkau Kauno Akropolyje, Hobby shope, tai dar su pardavėju gal dešimt minučių dalinomės bendrais interesais ir tauškėm tik tam tikram žmonių ratui (geek'ams), suprantamais žodžiais.


Žaidimas vyksta nelabai nuspėjamai, o unikalus rasės ir jų galios kombinacijos derinys visada pateikia dar daugiau peno strategijoms ir planams. Fantasy pasaulis atvaizduotas šmaikščiai ir gan taikliai, bet nepasakyčiau, kad idealiai klijuojasi prie žaidime vykstančio veiksmo. Manau nieko neprarastume, jei žemėlapį pakeistume į nuošalią planetą, o orkus į Space Marines. Norėtus ateityje sulaukti žaidimo išplėtimo su daugiau galių ir popierinių ikoniukų, nes Smallworld nėra toks, kurio norėtusi žaisti tris partijas iš eilės, o po to dar ir dar. Žaidimo trukmė priklauso nuo žaidėjų skaičiaus, sakykim, kad vidutiniškai truks 30-50min, gerai įsipaišo į smagų vakarą su draugais. Tik visi baisiausiai nervinosi, kad aš greit ir daug skaitydamas, žaidimo metu, įsiminiau visas galias ir rasių sugebėjimus ir, ale, pasirinkdavau geriausius variantus :D Mhm, gaila, tik, kad nei kart nelaimėjau :]

Komentarų nėra: