14 gegužės 2009

Apie tai, ko iš manęs nori dėstytojai.

Sveiki, gerieji žmonės.
Karts nuo karto pažvelgiu atgal ir negrabiai, lyg besimokantis skaičiuoti vaikutis, lankstau pirštelius. Trys su puse mėnėsio.. Tiek laiko šis mažasis princas jau tūno tropikų rojuje. Trys su puse yra daugiau nei viena ketvirtoji metų, tiesa? Kai dabar sakau šį skaičių, atrodo visai nedaug. Kai pamąstau, kiek jau nugyventa, pamatyta ir padaryta, tai atrodo gan daug.
Vienaip ar kitaip, vis arčiau ir arčiau semestro pabaiga. Taigi, nuspręndžiau šiandien pasipasakoti, kaip vyksta atsiskaitymai.

Jau nuo dailės akademijos, o gal net ir nuo dailės gimnazijos laikų žinau, jog peržiūras man pergyventi yra daug lengviau nei egzaminus. Bet atsirado toks dalykas, kurį lengviau pergyventi net už peržiūras (minėdamas egzaminus ir peržiūras turiu galvoje šiuos dalykus, kaip atsiskaitymo būdus už tam tikrą darbo laikotarpį. Iš esmės peržiūros yra nuostabiausias dalykas, kuris tik vyksta dailės akademijoje). Bet peržiūros reikalauja išties daug fizinių ir dvasinių pastangų, nors peržiurų naktis viską kompensuoja. Gerai, jau pakankamai nusigrybavau. Taigi, norėjau pasasakoti apie atsisakaitymus Limkokwinge.

Kaip pavyzdį imsiu "dizaino principų" paskaitą. Numatytą laiko tarpą vyksta darbas, ties įvardinta užduotimi. Artėjant prie numatytos atsiskaitymo datos reikia paruošti ne tik baigtą darbą bet ir darbinį žurnalą.
Mano pasirinktas žodis yra "Clown". Klounas. Ir šiuo atvėju klounas nėra tas įprastinis cirko linksmuolis..



Šiuo atvėju užduotis buvo sukurti šrifto dizainą. Pabaigtą darbą reikia atspausdinti a4 formatu ir priklijuoti ant juodo A3 kartoninio pasparto. Šitie veiksmai jau padaryti ir nupaveiksluoti. Kartu ir darbo žurnalas, kurio viduje privalo tupėti CD su taip vadinama "soft copy". Kadangi stengiuosi apsaugoti savo kalbą nuo suanglėjimo, visą laik ieškau atitinkamų vertalų tiems terminams, kurie pas mus dar nėra plačiai naudojami. Taigi, kompaktinio disko viduje turi būti įrašyti atitinkamos kompiuterinės programos, su kuria buvo dirbta, formato failai, savyje turintys užbaigtą darbą ir kai kuriuos jo atlikimo procesus (dieve, mano..)



Žurnalo pradžioje įprasta apibūdinti savo darbą, eigą, idėją, užmanymą (concept) ir visa kitą, ką tik nori. Čia galioja principas "kuo ten daugiau, tuo tau geriau"


Paprastai prašoma įtraukti kitas iliustracijas, paveikslėlius ar nuotraukas, kurias naudojai, kaip pavyzdžius, kurie tarnavo, kaip informacijos apie ką nors šaltinis. Idėja sukurti klouną, man gimė beskaitant komiksą The Hellspawn: The Ashley Wood Collection .
Geras dalykas yra tai, kad čia dėstytojai lengvai priima kūrybines studentų idėjas. Man buvo visai nesunku nupasakoti savo mintį ir kodėl noriu ją išpildyti. Likau suprastas.
Vistik, yra ir negeroji šio reikalo pusė. Žinau, kad dailės akademijoje su tokiu darbu mane sumaišytų su purvais. Ir jei ne dėl užmanymo, tai dėl kompozicijos, spalvų ir daug kitų dalykų. Va šito dalyko, pavadinimu kritika, man čia ir trūksta.
Žvelgiant iš vienos pusės, mes tik pirmakursiai ir susipažįstam su tuo reikalu, pavadinimu dizainas. Iš kitos, aš jau didesnis drambliukas, su šiek tiek daugiau praktikos po savo apsiaustu, tad norėčiau ištempti daugiau kokybės. Šitą darbą atlikau per daug nevargdamas. Ir čia mano antras vektorinis piešinys. Tad, tiek jau to.


Toliau eskizai..

Paieškos..

Dar eskizų..


O, dar.. (yra ir dar daugiau, bet visko nepaveikslavau).



Galiausiai dar viena spalvota darbo kopija ir juodai baltas, kontūrinis variantas.



Ir galų galiausiai diskas. Programinė versija reikalinga dėl to, jog dėstytojas galėtų tikrai įsitikinti ir reikalui esant parodyti komisijai, metų gale, jog darbas tikrai atliktas studendo. Visos atskiros dalys: žurnalas, diskas, parėmintas darbas - turi būti su užlipintais užpildytais popierėliais, kas, kieno, kodėl, kiek..

Tai štai, žurnalą ir paveiksliuką įduoti dėstytojui ir viskas. Jei nėra jokių baisumų ar klaidų tu laisvas. Va jums ir atsiskaitymas.
Žinoma, būna išimčių. Concept Art (Užmanytojo piešimo) paskaitos darbus reiks pristatyt ir pavapėt apie juos daugiau, prieš kitus dėstytojus. Bet man čia niekad nebuvo sunku..



Dabar apie dalyką, be kurio gyvenau visa savo gyvenimą iki šiol, bet nebežinau, kai reiktų be jo išsiverst. Pristatau jums purškiamus klijus!! Reikia tiesiog pūstelt ant popieriaus ir gali lipint kur tik nori. Nuostabus dalykas.. Norintys užsisakyti rašykit man laiškus. Flakono kaina 50lt, plius siuntimo išlaidos. Perkant dvylika, trys už pusę kainos.




Vienas paveiksliukas iš mano naujosios olos. Keista vieta. Rankšluostis per parą neišdžiūna. O šiandien ryte radau savo kuprinę permirkusią. Su kambarioku padarėm išvadą, kad ją aplijo pro langą. Nors tarpelis gal du centimetrai, plius yra vandens nutekėjimo griovelis o langas atsidaro iš apačios į viršų, kas automatiškai sukuria vandens nubėgimą. Mistika kažkokia, nes aplink viskas buvo sausa: grindys, sienos..



Pamenat, kažkada burnojau, kad Malaizijoje nėra jokių nuolaidų studentams, net viešąjam transportui. Užtat pažiūrėkit kokios sėdynės paprasčiausiam autobuse.. Daug kartų geriau, nei mūsų Soliariai, kuriuose man kartais patogiau stovėti, nei sėdėti. Bet jau geriau stovėti už 11lt, nei sėdėti už 100lt..

Linkėjimai!

13 komentarų:

ramzamanas rašė...

seni, nupirk man Hellspawn, ką ? prašau ? atsiduosiu... padarysiu bet ką už pora šitų konceptualių leidinukų..pats žinia..galėsi mano sielą paimt. nu. :[

Unknown rašė...

Aš sakiau, saugok savo kūną, nes paskui aš savo smegenis į taviškį persikelsiu :D
Lauk sekančio gimtadienio :D

Nosferatu rašė...

Koks siurpus tavo komentas Flasko... :D but must say, db ir man idomu kas ten per clown...

Captain LOLA rašė...

Ot rupūžė prasisuka :D Vis dėlto klijai sudomino... su jais ne vieną linksmą išdaigą gali padaryt... (rofl)

Pegase rašė...

Vienas paprastas klausimas: tu savo pavardę rašai su lietuviškom raidėm? :]

Unknown rašė...

Nocticula, ten senas susitarimas :D Tokie gimsta, kai stovi du studentai ir krapšto paskutinius centus ant alaus ir čeburekų :D

Captain LOLA, žinok iki šiol nepagalvojau, kad galima papokštaut. Bet mintis tikrai gera :D Klijai beveik bespalviai ir neišdžiūna iškart. Bet patalpa prisipildo sladaus "Moment" kvapo.

Pegase, pavardę rašau be lietuviškų. Taip aš visuose dokumentuose čia užregistruotas.

Captain LOLA rašė...

Nesvarbu kad pakvimpa, svarbu kad papurškei, tada atidarei langa ir vsio :D

Eglė rašė...

Aha, geras su klijais. Ant kėdės pvz. :D

Unknown rašė...

Su langu tai problemos. Daugiausiai užrakinti visi.. Bet galima ant peles kompiuterio purkštelt.. Na, žodžiu, galimybės didelės :D
Niekam neteko matyt Meno mūzoj ar dar kur? Čia 15 vietinių pinigų kainuoja. Peržiuras tikrai palengvitų ne vienam.

Emilija rašė...

Yra Kaune "Senukuose" - 24,39 Lt ;)

Anonimiškas rašė...

yra ir meno mūzoje dviejų rūšių. Per peržiūras visos architektų auditorijos grindys limpa.

Trace rašė...

:DD nu manau, kad uz ta "clown" uzrasa gero pazymio negautum pas mum. o gal ir gautum vien del to, kad su kompu:DDD juokauju, siaip pirmos dvi raides labai iskrenta is konteksto, eskize geriau atrode, spalvos per ryskios. bet tai jau, kaip suprantusaukstai po pietu, kiek gavai? kokia juokinga mistika naujame buste, fainai, prajuokino:DD

Unknown rašė...

Vadinasi dėl klijų nieko naujo. Nieks nepirks iš manęs.. Bet mano jaunystės laikais tai būtų revoliucija..

Kad gero pažymio negaučiau, jau argumentavau. Spalvos nesigavo, nes žaidžiau su CMYK, tai nežinojau koks rezultatas galutinis bus. Beto, jos ir turi būti ryškios pagal idėją. Ir jos ir turi iškrist iš konteksto :D O kodėl pirmos dvi iškrenta? Kodėl ne paskutinės dvi? :]