13 rugsėjo 2011

Apie aktualius buto paieškos Londone klausimus.


Keista, kad per penkis mėnesius čia praleistus, praktikos šituose reikaluose įgijau ne per daugiausiai. Nes man, ko gero, sekasi. Londone šokinėjau nuo vienų pažįstamų pas kitus, o dabar panašiai ir Norwich'e, kai būstą užrodė draugai. Bet, vistiek, nemažai laiko praleidau ieškodamas ir domėdamasis.

Greičiausiai apsiuostyti galima internete. Negaliu rekomenduoti konkrečių tinklalapių, nes jų yra daugybė, užtenka pateikti protingą užklausą google ir pradėti naršyti.
Noriu užsiminti, kad reikėtų atsargiai žiūrėti į gumtree.com nes čia skelbimus dėti gali bet kas, tad pasitaiko apgavysčių, kuomet išviliojami pinigai arba butai apibūdinami daug gražiau nei yra iš tikro.

Ieškant buto, optimaliausia būtų kuo labiau konkretizuoti savo paieškas. Nuspręsti koks bus biudžetas, kurioje zonoje norite gyventi ir dirbti, bei kokiame rajone. Paskutinis yra sunkiausias šviežiam emigrantui, pasikausčiusiam tik teorinėmis žiniomis, bet labai daug priklauso nuo rajono, o apie juos pradedi nutuokti tik pagyvenęs ir pakeliavęs po miestą.

Rytinis Londonas yra plačiausiai apgyventas lietuvių. Tokie rajonai kaip Stratfordas ar Bektonas (Bektoniškės), gerai žinomi visiems Anglijos lietuviams.
Visi girdėjo istorijas apie tai, kokie lietuviai išvažiavo į Angliją. Aš negaliu nei paneigti nei patvirtinti jų. Pats išskirčiau tris kategorijas: Oportunistai, kurie ieško sėkmės. Sekantys būtų žmonės, kurie išvažiavo vedini noro susikurti geresni gyvenimą savo rankomis, o trečioje kategorijoje yra tie, kurie siekia geresnio gyvenimo kitų sąskaita.
Oportunistai yra pasklidę po visą Londoną, o likusios dvi kategorijos sumišusios vakaruose. Ko gero pati lengviausia išeitis susirasti kambarį yra tinklapyje anglija.lt kur yra tuntai skelbimų. Visi ten siūlomi kambariai yra vakaruose ir sąlygų, ko gero, keliama mažiausiai, bet nežinia ant kurios kategorijos gyventojų pataikysi.
Ten, kur nuomos kainos mažiausiai kandžiojasi, beveik garantuoju, bus įsikūrę daug afrikiečių, indų ir vidurio rytų tautybių atstovų. Bet tai netrukdo jei esate tolerantiškas, o toks daugiau ar mažiau esate, jei priskiriate save prie oportunistų. Man tai jie per daug netrukdė niekad. Su išimtimis, kai nusibosdavo viskas ir velniop norėdavau pasiųsti visą aplinkinį pasaulį.

Nuomos kainos Londone bus didesnės, nei kituose, mažesniuose Anglijos miestuose.
Aš čia turiu nedidelį gidą, kurį gavau iš saviškio universiteto. Jis orientuotas į buto ar kambario paiešką Norwiche, bet pagrindiniai punktai pritaikomi ir kitose miestuose, tad, manau, nieko bloga nenutiks jei pasidalinsiu: Private accommodation info.

Dvi pagrindinės stovyklos yra privatūs nuomotojai ir agentūros.

Agentūros pareikalaus kažkokio vienkartinio mokesčio už savo paslaugas, bet privalumai prasideda tuo, jog visi pasiūlymai bus sutalpinti viename tinklalapyje, bus pasirašyta sutartis ir reikalui esant galima drąsiai skustis ir reikalauti, kad kažkas, kas sugedo būtų pakeista ir t.t.

Privatininkai, teoriškai, turėtų būti lankstesni nuomos mokėjimo laiku klausimais, jei palaikomi geri santykiai, žmogiškumo faktorius čia juntamas labiau nei agentūrose. Gali būti pasirašoma sutartis, jos gali ir nebūti, čia jau priklauso individualiai.

Toliau, abiems atvejams galimos sąlygos:
Reikės užstato, kuris dažniausiai būna vieno mėnesio nuomos dydžio. Užstatas grąžinamas nuomininkui išsikraustant, kai šeimininkas apžiūri butą ir nusprendžia, kad (jei) niekas nesulaužyta ir t.t.
Gali būti reikalaujama jog būsimas nuomininkas gyventų konkretų laiko tarpą, pvz. minimum šešis mėnesius.
Gali būti prašoma raštiškos rekomendacijos iš ankstesnių nuomotojų.
Gali būti dar daugiau keistų sąlygų.

Šiaip jei pamatydavau skelbimą, kur būdavo parašyta kažkas panašaus: No pets, No students, No smokers, No couples... Žodžiu, kažkas su daug "No", net nesivargindavau skaityti toliau, nes savaime aišku, kad nuomojantis pas tokį "reiklų" savininką kils daug nesusipratimų.

Tiesiog nepatingėkit praleisti poros valandų vartant skelbimus internete ir nebūtinai potencialus ir pamatysit kas kaip, bei, kokios sąlygos yra keliamos.


Ko reiktų vengti.

Niekad niekam nemokėti ir nepervedinėti pinigų iš anksto, kol visos sąlygos dar nėra sutartos ir kambarys ar butas neapžiūrėtas. NIEKAD.
Būtina gerai apžiūrėti ar viskas atitinka lūkesčius, čia jau nesismulkinsiu, bet nepamaišo patikrinti ar langai užsidaro, lemputės veikia ir vanduo bėga iš čiaupo.
Išsiaiškinti kokius mokesčius ir kas kiek laiko reikės mokėti, nes kai kur už vandenį ar elektrą mokama kas tris arba kas šešis mėnesius.

Apskritai Londonas yra brangus miestas, jei ten nedirbi ir dar nespėjai įsikurti, todėl gyvenimo pradžioje reikėtų susilaikyti nuo pagundų pirkti.
Nusipirkti ten galima tikrai viską, bet tie dalykai niekur neprapuls, jei nepadarysite to šiandien ar rytoj. Akcijos "pirk vieną, antrą gauk dykai" vyksta kiaurus metus, daugiau ar mažiau, keičiasi tik produktai. Išpardavimai kitose parduotuvėse kartojasi kas kelis mėnesius, besimainant sezonams ir t.t.

Prieš man išvažiuojant daug kartų girdėjau jog pradžioje bus sunku. Pradžioje buvo sunku, bet stengiantis ir laikui bėgant viskas susitvarko.
Dar man kartojo jog darbų nėra. Nesąąąmonė atsakydavau aš ir numodavau ranka ir buvau teisus. Reikia tik žinoti ko nori iš gyvenimo ir to aktyviai siekti.

1 komentaras:

IoT rašė...

Šaunuolis. Sekasi tiems, kam turi sektis.